Välkommen till min blogg!

Jag har, efter ett ganska långt blogguppehåll, börjat blogga igen! Och nu tycker jag det är kul.
På måndagar kommer jag att skriva om film/tv/galor och böcker; showbiz alltså! På tisdagar har jag vinyl-dag. Då går jag igenom vår skivsamling på vinyl och lyssnar till gamla och nya låtar och skriver om minnen och tankar kring det. På torsdagar får ni se minnen och höra berättelser genom saker jag har i hemmet och varför jag har de. På söndagar rapporterar jag om vilken film-mat jag lagat till under lördagen. Jag kommer laga mat som dykt upp i olika filmer och tv-serier, eller som har ett gemensamt tema för den månaden. Just nu håller jag på med mat från serien Mad Men.
Välkommen!

söndag, januari 16, 2011

Några små minnen från skellefteå

Här är jag och mina kusiner Isabel och Florence. Vi är hemma hos mormor och morfar. Den orangea kudden nån håller upp över ansiktet i bakgrunden kommer jag ihåg. Den var inte speciellt bekväm, men jag kommer ihåg hur den kändes och hur den luktade. Mormor och morfar hade en klocka med ett handtag som var format som big ben och ett marmor äpple. Kudden, klockan och äpplet hade jag när jag lekte prinsessa hemma hos de.
Min morfar rökte pipa. Men jag kommer inte så mycket ihåg lukten och så, utan det som satt sig i minnet är ljudet när han "blåste rent" sin pipa.
Morfar kunde spela piano, saxofon och klarinett. Varje gång vi firade jul hos de satt morfar vid pianot och jag sjöng "Gläns över sjö och strand", det är "vår" jullåt.
Ett annat starkt minne jag har av morfar var när han var nere hos oss när jag tog studenten. Dagen efter jag tagit studenten städade jag mitt rum och gjorde iordning alla blommor jag fått. Medans jag lyssnade på Alice Babs på min stereo och sjöng med. När jag skulle gå ut ur rummet stod morfar precis utanför och lyssnade på när jag sjöng. Jag tror han och jag hade samma smak i musik. Morfar ledde 2 olika körer och när han var yngre var han med i ett storband som hette "Union". Mormor, morfar och farmor och farfar har alla stor plats i mitt hjärta, men min morfar har lite lite större plats. Jag kan sakna honom fortfarande.
Mamma har berättat att mormor och morfar var barnvakt till mig nån kväll. Och när mamma och pappa kom tillbaka på natten, satt jag och morfar i köket och åt glass.
Jag kommer ihåg hur min mormors läppstift kändes och luktade. Det var rosa (inte ljus och inte mörk) med lite glitter i. Det var ett väldigt torrt läppstift i silverfärgat fodral.
Jag kommer också ihåg att jag tyckte det var konstigt att hon hade öl i håret. Mamma rullade upp håret på små, små rullar och hade öl i mormors hår.
Jag kommer ihåg de två senaste ställena mormor och morfar bodde på. Först ett ganska stort hus. Jag kommer ihåg tomten lite suddigt, jag har för mig att det var ganska många träd, och en häck. Jag kommer bättre ihåg hur det såg ut inuti. Först en hall med toalett direkt till höger. Sen svängde hallen och blev kök. Vardagsrummet gick i fil från andra sidan hallen till köket, med en matplats mellan vardagsrum och kök. Mormor och morfars sovrum var rummet intill vardagsrummet; till vänster.
Från vardagsrummet fanns en trappa ner, till källaren. I källaren kräktes jag på mamma när jag ätit för mycket rabarber.
Vi sov i mormor och morfars källare när pappa var på repmånad. Jag kommer ihåg att jag och mamma låg och pratade en kväll. Jag trodde att pappa var ute och krigade, men mamma förklarade att det inte var så.
Sen flyttade de till ett enplans-radhus med gungor på gården utanför. Det huset kommer jag till och med ihåg hur det var möblerat.
Därifrån kunde man gå in till stan. Det tog bara några minuter.
Men ett ställe som låg närmare var "Ainas konditori". Dit brukade jag gå varje dag. Hon hade godis och sånt också. Det var jättemysigt ställe. De kände igen en efter ett tag. "Jasså, är ni här och hälsar på igen!"
Den här hammocken hos farmor och farfar tyckte jag var mysig. Jag kommer ihåg hur den lät och gnisslade lite när man gungade. Jag kommer också ihåg när vi satt ute på uteplatsen i hammocken och farmor öppnade vädringsfönstret en trappa upp från köket och sa nåt. Rösten blev lite beslöjad, eftersom det var nån sorts isolering i fönstret.
Farmor och farfar hade ganska stor tomt på baksidan. Och längst ner fanns svarta och röda vinbär och krusbär.
Om man gick ut ur huset och till vänster fanns garageplatser. Bortanför de fanns en lekpark. Där brukade jag sitta och gunga.
Farmor var kassörska i närbutiken. Ibland jobbade hon när vi kom för att hälsa på. Då kunde vi gå in i affären och säga hej. Det var den första affär jag varit i som hade små vagnar för oss barn. Sen dess har jag sett flera affärer som har det, men det här var första gången jag såg såna.
När vi var hos farmor och farfar brukade vi sitta och spela bingo med 2 kortlekar. Farmor hade en liten sparbössa med lås, som hon brukade låsa upp och tömma till mig. Den hängde i köket. Farfar hade jättemycket sockerbitar i sitt kaffe. Sockerbitarna fanns i ett litet kopparskrin.
Farmor och farfar hade ett 2 våningshus och en trappa ner hade de röda saloon-dörrar till sitt vardagsrum. De hade ett vardagsrum en trappa upp också, men jag tror inte att det rummet användes. Man fick smyga in dit och titta. Men annars har jag inte varit därinne. Tjingeling!
Today I share some of the "small" memories I have from my grandparents; that sound my grandfathers pipe made when he cleaned it, how my grandmothers lipstick smelled and where they lived, that my other grandparents had saloon-doors to their livingroom, and that they had another livingroom, that no one ever used, but I used to sneak in there and have a quick look around. Toodeloo!

3 kommentarer:

Hanna sa...

vilka fina minnen!

lady thirty sa...

fina bilder med fina minnen :D kul att få läsa!

kramelikram

Anonym sa...

Så roligt att få se gamla bilder från den "gamla goda tiden" Fina klänningar, härliga frisyrer!
Tänk att en bild kan få igång så mycket minnen, jag tänker också på saker som hände då, när jag tittar på dina bilder, kul!
Hälsar Åklagarens mamma