Välkommen till min blogg!

Jag har, efter ett ganska långt blogguppehåll, börjat blogga igen! Och nu tycker jag det är kul.
På måndagar kommer jag att skriva om film/tv/galor och böcker; showbiz alltså! På tisdagar har jag vinyl-dag. Då går jag igenom vår skivsamling på vinyl och lyssnar till gamla och nya låtar och skriver om minnen och tankar kring det. På torsdagar får ni se minnen och höra berättelser genom saker jag har i hemmet och varför jag har de. På söndagar rapporterar jag om vilken film-mat jag lagat till under lördagen. Jag kommer laga mat som dykt upp i olika filmer och tv-serier, eller som har ett gemensamt tema för den månaden. Just nu håller jag på med mat från serien Mad Men.
Välkommen!

söndag, februari 15, 2009

Macarons

Några frågade mig efter receptet på macarons, som jag hade bakat till johannas kalas.
Jag hade läst om macarons lite här och där, och när jag sen hittade ett recept var jag tvungen att prova - utan att jag ens visste om jag gillade de (det gör jag!)
Det roliga med macarons är att man kan göra de i vilken färg/smak som helst. Det är bara din fantasi som sätter gränser; äpple? lakrits? pepparkaka? ja, vad som helst.

RECEPT PÅ HALLON-MACARONS
100 gram mandel
150 gram (2,5 dl) florsocker
2 äggvitor
Röd hushållsfärg
FYLLNING:
100 gram rumstempererat smör
1 msk vaniljsocker
2 äggulor
30 gram (0,5 dl) florsocker
2 msk hallonpuré (jag mosade bara hallonen. Annars kan man pressa hallon genom en sil tills du har fått 2 matskedar jämn puré)

1. Skålla och skala mandeln och låt den torka helt innan du maler den. (Jag köpte färdig skållad och hackad mandel, som jag sen malde ner till pulver med vår mixer). Blanda den malda mandeln med hälften av florsockret.

2. Vispa äggvitorna med elvisp (hushållsassistent), först på låg hastighet innan du ökar efter hand, gärna i en rostfri bunke. Det ska bli till ett hårt skum. Vänd ner resten av florsockret gradvis under vispning, annars riskerar äggvitan att sjunka ihop. Fortsätt vispa i ungefär 5 minuter tills du fått en fast marängsmet.l
Tillsätt sedan hushållsfärg (valfri, men kul om färgen "matchar" smaken) om du vill ha de "neutrala" så blir de crèmefärgade. Vänd försiktigt ner mandelmjölet och rör ihop med en gaffel undvik att vispa för mycket.

3. Spritsa ut smeten i rundlar stora som femkronor på en bakplåtspappersklädd plåt. Ju vidare cirklar du gör desto större risk för att kakorna spricker i ugnen.

4. Låt kakorna vila cirka en timme på plåten för att undvika att de spricker i ugnen.

5. Sätt ugnen på 150 grader och baka i nedre delen i ca 8-10 minuter. De ska vara lite sega inuti.

6. Dra bakplåtspappret direkt från plåten över till en bänk och låt svalna.

FYLLNING

7. Rör samman det rumstempererade smöret med vaniljsocker, florsocker, äggulor och hallonpuré till en slät kräm. Bred eller spritsa på macaronerna och sätt ihop till en kaka. Macaronerna är hållbaka 1-2 dagar i rumstemperatur, och går bra att frysa in.

LYCKA TILL!
-------------------------------
The recipe for macarons.
So long!

4 kommentarer:

Lady Thirty sa...

oj vad sugen jag blev på att få smaka :)
jag ska nog prova på att baka såna till min födelsedag.

kramelikram

Petra sa...

Ahh...gimme gimme =) ÄLSKAR macaroons i regnbågens alla färger.

Rosa Hemmet sa...

Tjopp! Jag har faktiskt aldrig heller testat dessa skapelser, men de såg och lät väldigt goda :) Kanske måste testa någon day! vad fina dina hjärtanskort blev. Toppensnyggt! ha det fint

Miss Rascal sa...

I love the kosher chocolate coconut macaroons you can find in the Jewish Centre in Stockholm, a whole jar for only 20 kr.