Välkommen till min blogg!

Jag har, efter ett ganska långt blogguppehåll, börjat blogga igen! Och nu tycker jag det är kul.
På måndagar kommer jag att skriva om film/tv/galor och böcker; showbiz alltså! På tisdagar har jag vinyl-dag. Då går jag igenom vår skivsamling på vinyl och lyssnar till gamla och nya låtar och skriver om minnen och tankar kring det. På torsdagar får ni se minnen och höra berättelser genom saker jag har i hemmet och varför jag har de. På söndagar rapporterar jag om vilken film-mat jag lagat till under lördagen. Jag kommer laga mat som dykt upp i olika filmer och tv-serier, eller som har ett gemensamt tema för den månaden. Just nu håller jag på med mat från serien Mad Men.
Välkommen!

tisdag, juni 03, 2008

Matnyttiga Uppfinningar

1900-talets mathanterings uppfinningar:
1904 Glasstruten
1905 Den elektriska kastrullen
1906 Termosen
1908 Engångsmuggen, kaffefiltret, brödrosten
1913 Kylskåpet, stålullen
1918 Elektriska mixern
1919 Elspisen
1920 Visseljohannan
1922 Glasspinnen
1923 Termostatugnen
1924 Djupfrysningstekniken
1937 Shoppingvagnen, snabbkaffet
1946 Espressokaffet
1947 Mikrovågsugnen, matberedaren, stanniolfolie
1948 Hamburgaren, teflonet
1956 Plastpåsen
1966 Keramiska kokplattan

Så föddes glasstruten
På världsutställningen i St Louis, USA 1904 hade en glassförsäljare ett välbesökt stånd. Glassen serverade han på assietter. Helt plötsligt tog assietterna slut, men inte kunderna.
I ståndet bredvid gräddade en man våfflor för brinnande livet. Glassförsäljaren fick en idé och beställde så många våfflor som grannen bara kunde grädda. När våfflorna hade svalnat serverade han glassen invirad i våfflan. Struten var född!

Så föddes kaffefiltret
En tysk hemmafru vid namn Melitta Bentz, bosatt i Dresden, tyckte att kaffesumpen gjorde kaffet grumligt, oaptitligt och bittert. Den borde därför raskt skiljas från själva drycken.
Hon funderade ut sitt system och fick 1908 mönsterskydd av kejserliga tyska patentverket för "ett koppliknande kaffefilter med genomströmningshål i botten över vilket ett tillhörande filterpapper placeras". Att kalla filtret Melitta blev liksom en självklarhet.

Inga kommentarer: