1900-talets mathanterings uppfinningar:
1904 Glasstruten
1905 Den elektriska kastrullen
1906 Termosen
1908 Engångsmuggen, kaffefiltret, brödrosten
1913 Kylskåpet, stålullen
1918 Elektriska mixern
1919 Elspisen
1920 Visseljohannan
1922 Glasspinnen
1923 Termostatugnen
1924 Djupfrysningstekniken
1937 Shoppingvagnen, snabbkaffet
1946 Espressokaffet
1947 Mikrovågsugnen, matberedaren, stanniolfolie
1948 Hamburgaren, teflonet
1956 Plastpåsen
1966 Keramiska kokplattan
Så föddes glasstruten
På världsutställningen i St Louis, USA 1904 hade en glassförsäljare ett välbesökt stånd. Glassen serverade han på assietter. Helt plötsligt tog assietterna slut, men inte kunderna.
I ståndet bredvid gräddade en man våfflor för brinnande livet. Glassförsäljaren fick en idé och beställde så många våfflor som grannen bara kunde grädda. När våfflorna hade svalnat serverade han glassen invirad i våfflan. Struten var född!
Så föddes kaffefiltret
En tysk hemmafru vid namn Melitta Bentz, bosatt i Dresden, tyckte att kaffesumpen gjorde kaffet grumligt, oaptitligt och bittert. Den borde därför raskt skiljas från själva drycken.
Hon funderade ut sitt system och fick 1908 mönsterskydd av kejserliga tyska patentverket för "ett koppliknande kaffefilter med genomströmningshål i botten över vilket ett tillhörande filterpapper placeras". Att kalla filtret Melitta blev liksom en självklarhet.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar