Välkommen till min blogg!

Jag har, efter ett ganska långt blogguppehåll, börjat blogga igen! Och nu tycker jag det är kul.
På måndagar kommer jag att skriva om film/tv/galor och böcker; showbiz alltså! På tisdagar har jag vinyl-dag. Då går jag igenom vår skivsamling på vinyl och lyssnar till gamla och nya låtar och skriver om minnen och tankar kring det. På torsdagar får ni se minnen och höra berättelser genom saker jag har i hemmet och varför jag har de. På söndagar rapporterar jag om vilken film-mat jag lagat till under lördagen. Jag kommer laga mat som dykt upp i olika filmer och tv-serier, eller som har ett gemensamt tema för den månaden. Just nu håller jag på med mat från serien Mad Men.
Välkommen!

tisdag, april 29, 2008

Tisdagstema: Nostalgi

Nostalgi är egentligen för mig femtio/sextio-tal. Det är de gamla filmerna med Sickan Carlsson, Doris Day, Rock Hudson, Marilyn Monroe. Det är pastell och modet på den tiden, musiken därifrån m.m. m.m.
MEN det är också minnen. Därför bjuder jag idag på 4 bilder från min barndom:Här är jag, dreglandes som liten. Med fettvalkar på benen och armarna, precis så som det ska vara. Här är en jul, där jag sitter med pappa i knät och försöker äta upp en julklapp. Pappa är "fin"klädd. Rutig soffa och marimekko-liknande tyg ovanför (vet inte om det är det eller ej.) Tyvärr står det inga årtal nånstans, men jag vet att det är 70-tal.


Vad sägs om de tapeterna???!!! Hunden som ligger vid min sida har Jack nu, han har inte börjat leka med den än, men det kommer väl. Mamma satte ofta papiljotter i mitt hår. Det kommer jag ihåg att jag tyckte var kul. Jag hade lite självlockigt hår, vilket gjorde att lockarna blev stadiga och höll sig. Inte som nu när det hänger rakt, och inte ens går att göra lockar som håller sig med locktång. Förrutom en nyårsafton jag skulle fira med min vän Maria, då jag sov i permanent-spolar, och hade de på mig tills det var dags att gå. Då fick jag RIKTIGT krull. Det blev kort och konstigt....

Här håller mamma på att slänga mig i sopkorgen under en matpaus på väg upp till Skellefteå. "Men lika glad för jag är det, men gladast är nog räven..."

Andra saker som gör mig nostalgisk är skrivbordet jag har i min hobbyhörna. Det är mormors gamla sminkbord som jag ofta lekte med när jag var liten. Det fick jag när hon dog. Och det har jag haft som skrivbord/sminkbord och nu hobby-bord.Den här madonnan betyder mycket för mig också. Jag kommer ihåg att mormor och morfar hade den på en byrå med marmorskiva. Jag kommer också ihåg att jag hade ner den en gång, och då gick hon sönder....Men det fixade morfar med lite lim. Jag tror att den betyder MYCKET mer för mig nu när den är lagad. Eftersom jag har ett sånt starkt minne angående henne.

Jag måste ju få flika in lite Marilyn Monroe och Elvis Presley.Därför blir dagens filmtips hela "The diamond collection", som innehåller alla hennes filmer. MEN speciellt "How to marry a millionaire"."I en av sina bästa, komiska roller i sin karriär, spelar Marilyn en snygg men bestämd, ung modell........som, med sina två vänner hyr en Penthouse på Manhattan för att försöka få rika män att gifta sig med de.Premiärår: 1953

I rollerna: Marilyn Monroe, Lauren Bacall och Betty Grable.Den filmen rekommenderar jag verkligen!

Dagens boktips blir: "Elvis och jag" av Pricilla Beaulieu Presley med Sandra Harmon. När jag köpte boken hade jag ett omslag, men jag vet tyvärr inte vart det tagit vägen, så jag kan inte skriva av baksidan på boken, utan jag skriver av Epilogen istället:

"Jag har tillbringat oräkneliga timmar med att återkalla stunder i mitt förflutna som är minnesvärda och viktiga för mig. När jag först beslöt att berätta den här historien hade jag ingen aning om vilken svår och känslig uppgift det skulle bli. Så mycket har sagts och skrivits om Elvis av de som kände honom väl men också av de som inte kände honom alls, men sa att de gjorde det. Jag hoppades att kunna ge en bättre uppfattning om hur han var som man. Andra böcker har tecknat en bild som är föga smickrande. De har dröjt vid svagheter, underligheter, häftiga lynnesutbrott, perversioner och narkotikamissbruk. Jag ville skriva om kärlek och dyrbara, underbara stunder, men också om stunder fyllda av sorg och besvikelse, om en mans segrar och nederlag - många av dem med ett kvinnobarn vid sidan, som kände och delade hans smärta och glädje som om de varit EN människa.

Jag vore inte ärlig om jag inte sa att det varit mer än svårt för mig att blottlägga vårt liv, som för många förefallit så avundsvärt. Många gånger ville jag dra mig ur, ge upp, glömma eller inte fortsätta med detta kärleksverk. Några kommer att upptäcka att jag utlämnat viktiga datum, vissa fakta och oräkneliga historier. Jag tror inte att någon ens kan börja föreställa sig magin, känsligheten, sårbarheten, charmen, givmildheten och storheten hos denne man, som påverkade och gav så mycket till vår kultur genom sin konst och musik. Elvis var en givmild själ, som påverkade och gav glädje åt miljoner över hela världen och som fortsatte att vara aktad och älskad av sina medmänniskor. Han var en man, en mycket ovanlig man."

Lite bilder och bildtexter ur boken:

"Jag som trettonåring.""Så här ville Elvis se mig.""Mrs Elvis Presley. Det lät annorlunda, hade en trevligare klang än älskarinnan eller "sambo"."Vår bröllopsdag""Vi lämnar domstolen i Santa Monica efter skilsmässoförhandlingarna, 1973.

Det var tisdagstemat det, om du vill hänga med på tema-veckan så gör gärna det!

2 kommentarer:

Lady Thirty sa...

Vad söt du var i papiljotter :)
Jag minns verkligen hur vi pinade oss den natten till nyårsafton för att få lockigt hår...men hjälp vad snygga vi var sen!
Liv Strömquist har gjort en illustrerad/serievariant av Elvis & jag i sin bok Einsteins fru, påminn mig så ska jag visa dig den.

Kram och ha en bra dag

Anonym sa...

Vad snopen jag blev, när jag kollade in här för andra gången idag...Vad fint du gjort :)
Hoppas chokladmuffinsena smakade bra!(och våfflorna med för den delen...)

Kram
Maria