Välkommen till min blogg!

Jag har, efter ett ganska långt blogguppehåll, börjat blogga igen! Och nu tycker jag det är kul.
På måndagar kommer jag att skriva om film/tv/galor och böcker; showbiz alltså! På tisdagar har jag vinyl-dag. Då går jag igenom vår skivsamling på vinyl och lyssnar till gamla och nya låtar och skriver om minnen och tankar kring det. På torsdagar får ni se minnen och höra berättelser genom saker jag har i hemmet och varför jag har de. På söndagar rapporterar jag om vilken film-mat jag lagat till under lördagen. Jag kommer laga mat som dykt upp i olika filmer och tv-serier, eller som har ett gemensamt tema för den månaden. Just nu håller jag på med mat från serien Mad Men.
Välkommen!

söndag, april 20, 2008

Recepten - början till det goda

Konsten att skriva recept - 1
En trogen läsare av Allt om Mat har läst tidningens recept och kommer med följande små funderingar:
Låt marinera 6 timmar, gärna över natten:
Visst, gärna för mig, men vad betyder det? Blir det godare om jag låter marinera 6 timmar över natten än om jag gör det över dagen? Ligger man sömnlös en natt känns timmarna definitivt längre. Men köttet som marineras, upplever det tiden på samma sätt? Och blir det godare på kuppen?
Koka pastan (eller riset) enligt anvisningarna på paketet:
Det har hänt att jag köpt pastapaket utan påtryckt kokanvisning. Ingen anvisning måste ge ett okokt resultat om jag ska följa receptet. Det blir hårdtuggat! Om jag nu inte marinerar pastabitarna 6 timmar, gärna över natten.

Konsten att skriva recept - 2
Det kommer många läsarrecept till Allt om Mat, uppställda på ungefär det normgivande sätt på vilken tidningen skriver recept. Med lista över ingredienser och beskrivning av arbetsmomenten steg för steg.
Ett insänt recept avslutades emellertid med:
Blanda sedan tycke efter smak.
Ett så underbart uttryck för det självklara. Redaktionen förstod precis vad hon menade!

Klara färdiga gurk!
Det är en fröjd att läsa gamla kokbäcker, i "Hemmets kokbok" från 1903 hittar vi ett recept på inlagd saltgurka.
Sista meningen i receptet är en pärla för en läsare i dag när ordens betydelse skiftat något:
- När gurkorna äro klara, äro de färdiga.

Al dente
måste vara när man inte riktigt har tid att koka färdigt sin spaghetti...

"Salt är det som gör att maten smakar så illa när det fattas" Saltlagen

"Ju mjukare bröd, desto hårdare smör" Frukostlagen

"Grillkolen glöder bäst när maten är uppäten" Förbränningslagen

"När du provat allt - läs bruksanvisningen"

"Ingen stjäl disken" Farmors insikt

Matlagningsvin
Det man dricker medan man lagar mat.

Swede
är det engelska ordet för svensk, men också för kålrot!

2 kommentarer:

Hem och Lycka sa...

Hej, angående din fråga om länkar på min blogg så gör man såhär:

Skriv det ordet du vill ha länkat, t.ex Hem & Lycka. Markera dessa ord med musen. Tryck sedan ctrl+skift+a samtidigt. Då dyker det upp en ruta där det står ange en URL. Skriv i webbadressen du vill länka till, i det här fallet då http://hemochlycka.blogspot.com Klicka sedan ok och vips, så har du gjort en länk!

Hoppas det var begripligt, annars får du fråga mig igen.

Perny sa...

Tack, jag kommer gå och lägga mig mycket klokare ikväll :)