Välkommen till min blogg!

Jag har, efter ett ganska långt blogguppehåll, börjat blogga igen! Och nu tycker jag det är kul.
På måndagar kommer jag att skriva om film/tv/galor och böcker; showbiz alltså! På tisdagar har jag vinyl-dag. Då går jag igenom vår skivsamling på vinyl och lyssnar till gamla och nya låtar och skriver om minnen och tankar kring det. På torsdagar får ni se minnen och höra berättelser genom saker jag har i hemmet och varför jag har de. På söndagar rapporterar jag om vilken film-mat jag lagat till under lördagen. Jag kommer laga mat som dykt upp i olika filmer och tv-serier, eller som har ett gemensamt tema för den månaden. Just nu håller jag på med mat från serien Mad Men.
Välkommen!

söndag, januari 27, 2013

Film-mat söndag;"mad men" chicken kiev

 På lördagar har jag "filmmat"-tema hemma. Igår var första gången. Jag kommer skriva om det på söndagar. Jag börjar med några recept ur "the unofficial mad men cookbook". Igår var både Tim och Ted hemma, så jag bestämde mig att göra "Chicken Kiev".
Denna rätt dyker upp i säsong 4, avsnitt 1 "Public relations", när Don Draper och hans date Bethany von Nuys äter middag på Jimmy's LaGrange. Den restaurangen finns inte längre, men var ett populärt lunchställe på tidigt 60-tal för reklammän som jobbade på Madison Avenue. Återkommande gäster var även Tony Bennett, Frank Sinatra, Gary Cooper och Marilyn Monroe.
 Skär 20 gram smör i samma antal som kycklingfiléerna. Lägg smöret i frysen medan du gör iordning filéerna. Banka ut filéerna, salta och peppra på ena sidan. På andra sidan lägger du smöret och "slår in det" med filén.
Sen doppar du kycklingen i mjöl/uppvispat ägg och till sist ströbröd. Det blir lite kladdigt, då du måste hålla runt kycklingen så inte smöret ramlar ut.
 
 Lägg sedan kycklingen i en form och ställ in i kylen, täckt med plastfolie, och låt vila där i 1-2 timmar.
 I receptet står det att man ska fylla en stekpanna med 8-10 cm olja och steka filéerna i 3 minuter. Men jag hällde i ca 0,5 cm olja och stekte 1,5 minut på varje sida. (Ugnen ska stå på 180 grader). När du stekt alla filéerna, lägger du de i en ugnsform och ställer i mitten av ugnen i 15 minuter. Det stod inte vad som var till kycklingen (jag har själv inte hunnit till säsong 4 än), men jag serverade ris till och gjorde currysås.
 När jag nu gör en "finare" middag som kräver lite mer jobb än jag brukar lägga ner (med översättning av recepten bl.a) så dukar jag med servetter och inga kastruller framme, utan lägger över riset och såsen i skålar istället. Så som de gjorde förr. Det blir ju väldigt mycket trevligare faktiskt.
 Ingen kastrull i sikte. Visst har jag serveringsbestick i plast. Men plast fanns ju på 60-talet. Och jag tänker inte köpa nya för detta.
Såhär såg kycklingen ut när den var klar. Och den fick bra betyg av allihop. Jack åt som bara den! och Tim och Ted tog en andra person. Ibland blir man ju inte riktigt mätt på en kycklingfilé, men jag tyckte att man blev det. Tycker att jag gjorde en lyckad första "filmmats dag"!
Tjingeling!

On saturdays I will cook movie-dinner = dinners that appear in movies and tv-series. I started with "Chicken Kiev" that appear in Mad Men, season 4, episode 1 "Public Relations", when Don Draper is out on a date with Bethany von Nuys at Jimmy's LaGrange. The restaurant is long gone, but it was a popular lunch spot for Madison Avenue ad men in the early 1960's. It's speciality was Chicken Kiev. Other frequently visiting customers was Tony Bennett, Frank Sinatra, Gary Cooper and Marilyn Monroe.

Because I make a special effort to make this food (translating recepies and so on) I will not put a skiller or saucepan on the table, I will serve in bowls and on serving dishes. I will set the table with napkins and nice glasses.
Everybody liked the food. My 5 year old son ate it with a good appetite, and the other 2 sons took seconds. I thought it was good and fun!
Toodeloo!

3 kommentarer:

Lady Thirty sa...

Vilket bra tema och så bra då vet du vad du ska laga för mat varje helg!
Toppen ju!

Är så glad att du bloggar igen!
Välkommen tillbaka!

kram

Whoishanna? sa...

Oj vilken cool kok-bok! :)

Zizzi sa...

Lady thirty: Tack för söta orden!
Whoishanna?: Ja, jag hittade den av en slump.