Välkommen till min blogg!

Jag har, efter ett ganska långt blogguppehåll, börjat blogga igen! Och nu tycker jag det är kul.
På måndagar kommer jag att skriva om film/tv/galor och böcker; showbiz alltså! På tisdagar har jag vinyl-dag. Då går jag igenom vår skivsamling på vinyl och lyssnar till gamla och nya låtar och skriver om minnen och tankar kring det. På torsdagar får ni se minnen och höra berättelser genom saker jag har i hemmet och varför jag har de. På söndagar rapporterar jag om vilken film-mat jag lagat till under lördagen. Jag kommer laga mat som dykt upp i olika filmer och tv-serier, eller som har ett gemensamt tema för den månaden. Just nu håller jag på med mat från serien Mad Men.
Välkommen!

tisdag, maj 06, 2008

Veckans boktips

En av de bästa självbiografier jag har läst! Lauren Bacalls "Jag själv". Den har ganska nyligen kommit ut i nyåtgåva, med fler sidor. "By myself-and then some". För förlaget ville trycka nya böcker, och hon tyckte att det hänt mer saker i sitt liv, därför la hon till några kapitel. Jag har bara läst den på bilden. Såhär står det om boken:

"Med sin egen penna och sina egna ord berättar Lauren Bavall om sitt liv fyllt av legendariska människor och lika rikt på lycka som sorg.

Hon börjar sin bana som en söt och klyftig judisk sextonåring som plastviserska på en Braodwayteater. Hon arbetar också som mannekäng och fotomodell och när hon kommer på omslaget till Harper's Bazaar får hon en chans till provfilmning. Bara 19 år är hon när hon plätsligt blir känd och lanserad som en rolig (det var hon) och tuff (det var hon inte) sexbrud. Och i sin första film får hon som otspelare Humphrey Bogart, gift och 25 år äldre än hon, och blir hans "Baby" i en av Hollywoods genom tiderna mest romantiska kärlekshistoria.

Med en alldeles egen ton och ett otroligt minne för detaljer berätta hon om sina elva, nära nog, fullkomliga år som fru Betty Bogart. Betty är hennes dopnamn - Lauren det namn hon fick som filmstjärna. Nu rör hon sig plötsligt själv bland alla de Hollywoodpersonligheter som hon beundrat på vita duken. Av Bogie får hon mer kärlek, ömhet, glädje och omtanke än hon kunnat drömma om. De båda skapar en familj och en gemensam vänkrets och de arbetar var och en vidare på sin karriär inom filmen.

Ett äventyr parat med våldsamma strapatser blev inspelningen av filmen Afrikas Drottning där Humphrey Bogart spelade mot Katherine Hepburn och Lauren var med som sällskap. I själva verket blev hon den som tog hand om allt det praktiska under inspelningarna. För den filmen fick Bogie en välförtjänt Oscar.

Deras lyckliga år tillsammans får ett tragiskt slutkapitel. Den fruktansvärda tid då det upptäcktes att Bogie led at strupcancer och hans heroiska sätt att ta sin sjukdom återberättar Lauren Bacall med en uppriktighet som griper och skakar läsaren.

Lauren Bacall är en kvinna vars liv innehållit exceptionellt många toppar och djup. Men hon glömmer inte att hennes växlingsrika liv gjort henne till den hon är och hon glömmer aldrig dem som bidrog till att forma henne som människa och stjärna; hennes mor, Bogie, alla nära vänner och hennes tre barn. Flicka Leslie och pojken Steve med Bogie och Sam som hon fick med sin andre man, skådespelaren Jason Robards. Det var tyvärr ett olyckligt äktenskap som så småningom upplöstes. Dessemellan hade hon haft en kärlekshistoria med Frank Sinatra, som inte direkt framstår som ridderlig i den roll han spelade i hennes liv.

Lauren Bacall skriver som hon är - uppriktigt, humoristiskt, levand och andlöst rakt på sak - en kvinna att beundra inte bara som filmskådespelerska, som scenartist (hon fick en Tony för sin roll i Broadwaymusikalen "Applause"), som den kultfigur i tjugonde seklet som hon blev tillsammans med Bogie, utan också som en människa som livet skolat. Här kommer hon nu - livs levande på boksidorna - Lauren Bacall - Jag själv."Bilder ur boken:

"Reklambild till "Att ha och inte ha""
"Familjen på besök hos Bogie under inspelningen av "Skräckens timmar"""Vårt julkort det året Bogie dog"
"Med Frank Sinatra"
Lauren Bacall

Född som: Betty Joan Perske

Född: 16 oktober 1924 New York, New York, USA

1 kommentar:

Gårdsromantik sa...

Spännande att få veta lite om gamla Hollywoodstjärnor!

Du vetväl att med god mat får man ofta som man vill med makarna ;-)

Kram Maud