Välkommen till min blogg!

Jag har, efter ett ganska långt blogguppehåll, börjat blogga igen! Och nu tycker jag det är kul.
På måndagar kommer jag att skriva om film/tv/galor och böcker; showbiz alltså! På tisdagar har jag vinyl-dag. Då går jag igenom vår skivsamling på vinyl och lyssnar till gamla och nya låtar och skriver om minnen och tankar kring det. På torsdagar får ni se minnen och höra berättelser genom saker jag har i hemmet och varför jag har de. På söndagar rapporterar jag om vilken film-mat jag lagat till under lördagen. Jag kommer laga mat som dykt upp i olika filmer och tv-serier, eller som har ett gemensamt tema för den månaden. Just nu håller jag på med mat från serien Mad Men.
Välkommen!

tisdag, februari 03, 2009

Kaffe eller thé?

När jag började dricka kaffe fanns nästan bara vanligt/latte eller capuccino. (Det låter som att jag är HUR gammal som helst, men det är jag inte.) Numera om man ska köpa en take away kaffe finns så mycket man ska bestämma sig för: storlek, smaktillsats eller naturell, med varm eller kall mjölk, med eller utan skum m.m. m.m.
Innan jag blev mammaledig jobbade jag på ett café. Jag gick också en barista-kurs. Detta vvar precis när barista-mjölken kom och inte fanns att köpa i affären. Cafét jag hade hand om är ett personalcafé, där personal och gäster kan handla nåt på rasten.
När jag började jobba i cafét fanns det vanligt kaffe, latte, capuccino och espresso.
Sen utökades utbudet till macciato, olika smaker som vanilj, hasselnöt, mandel upp till 6 olika smaker. Jag har aldrig förstått det där, för när jag är sugen på kaffe är jag sugen på kaffe, inte kaffe-milkshake...
Blev folk nöjda? Nej, baristamjölken var för fet, tyckte några. (Barista mjölken är speciellt framtagen för att framhäva kaffets smak.) Så för att få lite "smalare" mjölk till kaffet ville de ha den laktosfria som vi införskaffat till de laktosintoleranta. Vilket resulterade i att den mjölken allt som oftast var slut. Men om någon ber om laktosfri mjölk kan jag ju inte "hoppa på de" och fråga om de verkligen är intoleranta. Det känns fel. Därför köpte vi också in lättmjölk.
Te-drickarna däremot verkade nöjda med de 10 olika sorters pås-te vi hade. Kanske för att de är "vana" att folk bjuder på pås-te. Jag har några i vänskapskretsen som bara dricker te. Men de anstränger sig verkligen för oss kaffedrickande gäster och kokar vatten som de sedan häller över kaffepulver i ett filter. Medans "vi" kaffedrickare oftast endast har en sorts pås-te hemma (vi har faktiskt tre olika pås-te och 6 olika te-pulver hemma) Är te-drickande människor därför mer gästfria och vänliga?

Folket på jobbet som dricker varm choklad klagade på att den inte var god gjord på varmt vatten (det kan jag hålla med om), så jag värmde mjölk och gjorde chokladen på. Sen var det många som frågade om grädde till chokladen. Så det fick vi köpa in (förutom på fredagar, då vi hade grädde kvar från torsdagens pannkakor.

På jobbet skaffade vi sedan chailatte (som latte gjort på speciellt te-pulver) SUPERGOTT! Och ALLA blev överförtjusta! Även kaffedrickarna som gärna tog en chailatte när det var kallt ute.

MEN vare sig du dricker kaffe/te eller choklad; visst finns det inget mysigare än:
- morgonens första varma kopp
- att krypa upp i myshörnar med en bra bok och en varm kopp
- att faktiskt ta en take-away kopp och sätta sig var man själv önskar och bara njuta.

Vad ville jag säga med den här långa texten? Kanske; Vad är det för fel på "vanligt" kaffe? Är chailatte den gyllene medelvägen för oss varma-dryck-drickare? Kände bara att jag ville skriva om de underbara varma dryckerna kaffe, te och choklad. Vad föredrar du? Själv dricker jag allt!

Tjingeling!
-----------------------
There are so many sorts of coffee you can drink, and tea. I worked at a café before I had my maternity-leave. And it wasn't before we introduced chai-latte that everybody got their satisfaction. What do you prefer? I drink everything; coffee, tea, chai and hot chocolate.
So long!

4 kommentarer:

Sandy likes retro sa...

Roligt inlägg =) Jag är en kaffedrickare helt klart. "vanligt" kaffe med mjölk, eller en latte. Orkar inte krångla till det mer än så!
Dock kan jag absolut inte dricka te,jag tål det inte på något vis. Blir illamående en hel dag efter bara en klunk. Men jag tycker det luktar jättegott och det finns så många roliga smaker så jag köper gärna te, och ger bort, oftast till min syster och mor =)

Fettisdagen den 24e, ja det måste jag ju komma ihåg! =) Kanske en rykande kopp kaffe eller varm choklad med grädde till den ;) Mums!

Ha en bra dag
Kram

daisydapper sa...

Självklart får du det! Bara du skriver att du tagit bilderna från vår hemsida Daisydapper.com
Vad skoj! Jag går in och kikar på din blogg sen.

Hälsningar
Matilda
Daisy dapper

Lady Thirty sa...

vad jag väljer visste du nog redan :)
te eller choklad, kaffe funkar liksom inte för mig...

kanske vi ska ta en take away fika på lördag ;)

kramelikram

Lilly Lee sa...

Hej!

Skojigt inlägg och du har ju faktiskt rätt! Jag föredrar te, men det är sällan folk har te hemma, som inte är riktiga te-fantaster. Jag dricker mest örtte, för jag undviker koffein, men det har folk väääldigt sällan hemma, men det kräver jag inte heller iofs.. men det vore en kul överraskning om nån hade.

Ang inbjudningarna, så kommer jag att lägga upp bild på dem under veckan :)