Välkommen till min blogg!

Jag har, efter ett ganska långt blogguppehåll, börjat blogga igen! Och nu tycker jag det är kul.
På måndagar kommer jag att skriva om film/tv/galor och böcker; showbiz alltså! På tisdagar har jag vinyl-dag. Då går jag igenom vår skivsamling på vinyl och lyssnar till gamla och nya låtar och skriver om minnen och tankar kring det. På torsdagar får ni se minnen och höra berättelser genom saker jag har i hemmet och varför jag har de. På söndagar rapporterar jag om vilken film-mat jag lagat till under lördagen. Jag kommer laga mat som dykt upp i olika filmer och tv-serier, eller som har ett gemensamt tema för den månaden. Just nu håller jag på med mat från serien Mad Men.
Välkommen!

torsdag, oktober 23, 2008

Klä dig efter det humör du vill uppnå!

Färger påverkar oss mer än vi tror. Varje färg är en reflektion av ljus och innehåller vibrationer. Vi tar inte bara in en färg genom att se på den med ögonen, utan också genom huden som känner av färgens vibrationer. Känslor och tankar påverkas av färger. När du klär dig efter ditt humör letar du undermedvetet efter en färg med en energivibration som liknar din egen. Tänk då på att klä dig istället efter det tillstånd/humör du vill uppnå.
Varje färg har många olika kvalitéer och budskap. Om du till exempel är dragen till brunt, betyder inte det att du är på jakt efter gammal energi, utan du kanske behöver stabilitet i livet. Tolka färgerna efter din egen förmåga.
Nedan beskrivs den traditionella färgpsykologin i samspel med feng shuis syn på färger:
RÖTT
Rött stimulerar mod, styrka, framgång och sexualitet.
För mycket av den röda färgen kan leda till aggression.
Den röda färgen är också en symbol för kärlek. Var däremot försiktig med rött i sovrum
eftersom det kan vara en alltför stimulerande färg.
Rosa är den ljusa delen av det röda färgspektrumet. Det är en lugnande färg som har feminina och närande egenskaper. Rosa verkar läkande, det är en bra färg om du återhämtar dig efter en separation, eftersom den är förknippad med kärlek och stöd.
Orange
Förknippas med entusiasm och optimism.
Den stimulerar hälsa och vitalitet. Orange är starkt förknippat med kommunikation mellan människor. Därför är det en färg som är idealisk för samtalshörnor i ett hem. Likaså passar den att använda i kök eller matrum, eftersom den stimulerar aptiten och matsmältningen. Det är ingen slump att snabbmatskedjor ofta använder orange i sina inredningar - de vill att vi ska komma in snabbt, bestämma oss kvickt, äta fort och gå därifrån.
Orange passar utmärkt till en entré eftersom det är en välkomnande, glad och social färg. Mentalt oroliga människor bör inte utsättas för alltför mycket orange.
Gult
Gult är starkt förknippat med vårt intellekt och stimulerar klarsynthet, organisation, disciplin, koncentration men också frihet, uppriktighet och harmoni. Om du är en person som gärna klär dig i gult signalerar du till andra människor att du har en öppen personlighet. Gult är en färg vi blir glada av, och den är precis som orange en social och välkomnande färg. Därför passar den bra till entréer och hallar, matrum och kök. Eftersom den gula färgen stimulerar vårt intellekt passar den på kontor och i arbetsrum.
Var försiktig med gult i sovrummet eftersom vårt intellekt behöver varva ner på kvällen.
GRÖNT
Grönt är naturens och växandets färg, därför stimulerar grönt utveckling på alla plan. Grönt har mycket rogivande och lugnande effekter. Grönt är en helande och läkande färg, den symboliserar välstånd och pengar i feng shui.
Grönt passar utmärkt att använda i badrum eftersom badrummet symboliserar rening och förnylese. I det sammanhanget bör det hellre vare en ren, ljus och klar grön färg är till exempel khaki eller mossgrönt.
Enda gången du ska vara försiktig med grönt är om du vill vara riktigt aktiv.
BLÅTT
Blå stimulerar själslig frid och goda ideal. Blått förknippas med själviakttagelse, lugn, stillhet och tillit. I feng shui är blått en färg som kopplas till arbete, framgång och stabilitet i ett företag. I motsats till rött stillar den blå färgen kroppen. Den lindrar stress och spänningar samtidigt som den reducerar inflammationer.

Den blå färgen främjar sömn och vila. Om den inte hade kylande effekt på vårt kärleksliv vore den en ypperlig färg för sovrummet. Om du ändå väljer att ha den i sovrummet, glöm inte att tillsätta varma toner av exempelvis rosa eller rött för att förhindra att kärlekslivet blir påverkat.
Människor med mindre mängd energi ska undvika alltför mycket blått, då det kan få dem att känna sig sorgsna och nedstämda.
LILA
Lila är en lugnande och dämpande färg som förknippas med intuition och medvetenhet. Det är en färg som symboliserar lärande, disciplin, själviakttagelse och självbehärskning. Människor som klär sig i lila eller har det som favoritfärg är ofta artistiska, inspirerande och hoppfulla inför framtiden.
Lila är en kraftfull färg, och du bör vara försiktig med att använda den till ett helt rum. Däremot kan du skapa magnifika och högtidliga stämningar med lila accessoarer och tillbehör.
Lila är en andlig färg och ett utmärkt färval till ett meditationsrum.
Färger som inte är färger.
Vitt, svart och grått är inte färger i den traditionella bemärkelsen, men påverkar oss likafullt.
VITT
Vitt symboliserar i vår västerländska kultur ofta renhet och oskuld. Det är en utmärkt bakgrundsfärg eftersom den får andra färger, konst och föremål att framträda tydligare.
Vitt är bra om du till exempel vill sätta fart på energin i en hall eller entré. Det är också den bästa färgen att använda i tak, då den hjälper bra energi (chi) att cirkulera uppåt.
SVART
Svart symboliserar det okända och mystikens värld och har i alla tider och kulturer varit en betydelsefull och omdiskuterad färg. I vissa kulturer står den för sorg, i andra för magi och sensualism. Svart är stilla och tyst. Nunnor och Munkar bär ofta svart av den anledningen. För mycket svart kan skapa depression och göra människor illa till mods. Färgen är ytterst olämplig att använda i barnrum, matrum och sjukrum. Men skickligt använd i inredning kan den skapa spännande och imponerande atmosfärer. Det är en magnifik färg att använda som bakgrund och kontrast för att framhäva föremål.
GRÅ
Grått består av 50% VITT OCH 50% svart och ses som en dubbeltydig färg. Du kan ofta se den hos personer som befinner sig i en övergångsfas mellan två tillstånd. Den anses vara kompromissens färg. Grått kan också associeras till självbehärskning och oberoende, och besitter både den vita och den svarta färgens egenskaper. Se upp med grått om du är självkritisk och känner dig ensam. Om du väljer att använda den grå färgen är det viktigt att den förmedlar rätt sinnesstämning och att den känns ren och fräsch. Detta eftersom grått lätt kan uppfattas som dystert.
BRUN
Brun påminner oss om våra rötter och ursprung. Färgen har stabiliserande effekter och anknyter starkt till naturen. Om du väljer brunt är det viktigt att du ser upp med vilken ton du använder, så att färgen ser livfull ut.
Texten kommer ifrån boken "Feng shui för svenska hem" av Agneta Nyholm Winqvist
Tjingeling!
----------------------------------------------
Today I describe the traditional colour-psychology in interplay with feng shui-meaning of colours.
So long!

10 kommentarer:

Maria sa...

Hej!
INtressant med färger! Tror absolut att de påverkar oss.

Jag är inte ett dugg gravid, men hoppas ändå att Annika Lantz bok ska var rolig eller intressant att läsa. Men å andra sidan så har jag ju varit gravid tre gånger så man kanske känner igen sig ändå...

Denna Sanna Kvinna sa...

Hej, tack så mycket :D Jo det är ju det samtidigt som att det är vädigigt anonymt och tråkigt att vara blond under hösten/vintern enligt mig. Ha en bra dag

Lilly Lee sa...

Jätteskoj med färgfaktan!

Brunkullan med Mosipperötter sa...

Jätteintressant:)
Håller kanske inte med om allt, men väldigt mycket stämmer nog in på hur jag tycker också!
Susanne

Lady Thirty sa...

intressant!
jag brukar vara väldigt sugen på att klä mig i rött under en viss period varje månad (lite mer än vanligt)...jag är nog lite extra ilsk då ;)

kramelikram

A home far away sa...

Då är jag nog lite mystisk då, som helst klär mig i svart.men har nog tänkt att färgen är slankande mer än nåt annat:-

Kram Gunilla i Singapore

Rosa Hemmet sa...

Tjopp! Men gudars vad kul det var att läsa om alla färger och dess betydelse! Visst är det sant att man kan klä sig efter humör och ibland dra på sig något som piggar upp, det kan göra även den tristaste dagen lite ljusare :)

Petra sa...

Jag älskar grönt och lila! Intressant läsning.

Zizzi sa...

Maria: Jag tror att du kommer att uppskatta boken!

den sanna kvinnan: Jag förstår hur du känner.

lilly lee: Ja, det är intressant med färger.

Brunkullan: Jag tror att man måste tolka allt man läser utifrån sig själv.

lady thirty: Det kan kanske stämma. Eller så behöver du lite extra styrka just då.

A home far away: Jag klär mig också ofta i svart, men kanske vi två känner oss sensuella i den svarta färgen, eller att vi behöver en "stilla" färg?

Rosa hemmet: Jag har faktiskt inte tänkt så förr. När jag varit lite nere har det nog blivit grått eller svart, men jag ska försöka mig på att ta på mig nåt grönt eller blått eller rosa då, och se hur det blir.

Petra: Jag tycker också att det är intressant att läsa om, om man utgår ifrån sig själv och bestämmer sig för själv vad man tycker.

Kramar till er alla!

Zizzi sa...

Maria: Jag tror att du kommer att uppskatta boken!

den sanna kvinnan: Jag förstår hur du känner.

lilly lee: Ja, det är intressant med färger.

Brunkullan: Jag tror att man måste tolka allt man läser utifrån sig själv.

lady thirty: Det kan kanske stämma. Eller så behöver du lite extra styrka just då.

A home far away: Jag klär mig också ofta i svart, men kanske vi två känner oss sensuella i den svarta färgen, eller att vi behöver en "stilla" färg?

Rosa hemmet: Jag har faktiskt inte tänkt så förr. När jag varit lite nere har det nog blivit grått eller svart, men jag ska försöka mig på att ta på mig nåt grönt eller blått eller rosa då, och se hur det blir.

Petra: Jag tycker också att det är intressant att läsa om, om man utgår ifrån sig själv och bestämmer sig för själv vad man tycker.

Kramar till er alla!