Välkommen till min blogg!

Jag har, efter ett ganska långt blogguppehåll, börjat blogga igen! Och nu tycker jag det är kul.
På måndagar kommer jag att skriva om film/tv/galor och böcker; showbiz alltså! På tisdagar har jag vinyl-dag. Då går jag igenom vår skivsamling på vinyl och lyssnar till gamla och nya låtar och skriver om minnen och tankar kring det. På torsdagar får ni se minnen och höra berättelser genom saker jag har i hemmet och varför jag har de. På söndagar rapporterar jag om vilken film-mat jag lagat till under lördagen. Jag kommer laga mat som dykt upp i olika filmer och tv-serier, eller som har ett gemensamt tema för den månaden. Just nu håller jag på med mat från serien Mad Men.
Välkommen!

torsdag, maj 08, 2008

Lykt-kavalkad

Jag älskar lyktor och ljus! Speciellt när det är riktigt mörkt ute och man tänder alla lyktor och ljusstakar med en gång! Jag och min familj är nog storkonsumenter av Ikeas värmeljus och antikljus. Tänkte visa er några av mina favorit ljusstakar och lyktor:
"Tro-hopp-kärlek" är ju Jakobstads signatur. Min man kommer ju från Jakobstad, och vi har köpt ljusstaken där. Smidesmanschetterna jag köpte till ligger just nu bredvid, tills jag har fått tummen ur och köpa nya ljus. Det här är också vår adventsljusstake när det är jul.
Den här fick jag av en kompis som jag lärde känna genom min vän Maria. Jag träffade henne för inte så länge sen. Hon fyllde år den 1 maj. Jag fick den en gång när jag fyllde år. Jag tyckte inte om den när jag fick den, jag tyckte att det var för mycket färg och lite kitchigt. Men när jag sen hängde upp den på väggen i min första egna lägenhet, var den jättefin tänd, och jag ändrade mig omedelbart och tyckte om den! Nu hänger den på uteplatsen, för det fungerar att tända den ute också och jag tycker att den är jättefin!
Den här blå lyktan fick jag av Maria på en födelsedag. Jag kommer inte riktigt ihåg när, men jag tror att det var födelsedagen efter vi tagit upp kontakten igen. Den sprider också myspys.
Den här smidesljusstaken för klotljus köpte jag när jag jobbade i Ingers butik. Den får också andra ljus kring jul och är jättefin och JÄTTEtung för att vara så liten.
Den här taklyktan köpte jag också när jag jobbade i butiken. Till jul kommer frostade glas med guldglitter-snöflingor på plats istället för de som sitter här nu. Jag brukar också veva glitter eller granris runt den när det är jul. Den hänger i hallen.
Den här lyktan fick jag av Inger när jag jobbade hos henne, för hon kunde inte sälja den, glaset till den hade gått sönder, men jag tycker om den jättemycket i alla fall. Den lyser fint på kvällen.
Den här lyktan fick jag i julklapp av Inger. Det är en av mina absoluta favoriter. Den står ute året runt och vi tänder den så ofta vi kan. Det var den här lyktan, och mitt jobb hos Inger som startade min lyktmani!
Den här lilla lyktan tycker jag är så söt! Jag föll för den och priset direkt 39:-! Jag köpte en likadan fast med rött glas, till jul.
Den här lyktan fick vi av Anki och Micke i inflyttningspresent. Den har stått ute och blivit lite rostig, vilket är synd. Jag ska försöka ta bort rosten med lite lök (det fungerar på rostiga knivar har jag sett på "rent hus".
Den här hjärtlyktan har ni sett förrut. Den köpte jag efter julen hos Inger. Den är jättesöt också!
2 stycken likadana av denna höganäs-ljusstake har vi. Vi fick de två av barnens moster en jul för 2-3 år sedan. Ikea har sedan kopierat ljusstakarna, och de ser likadana ut, förutom klistermärket med "Höganäs" på.
Vi fick 4 stycken såna här värmeljushållare av Maria och hennes fästman i inflyttningspresent, när vi flyttade dit vi bor nu. Det är de som ska fyllas med sand från vår sandstrand i Finland, istället för den svarta dekorationssanden vi har i nu. Alla 4 står på öppna spisen.
Mina tre iittala lyktor för värmeljus. Jag har fått samtliga tre av mina svärföräldrar. Hon min svärmor sa att "fortsätter vi i den här takten har du snart tulpanvasen!". Jag längtar.....
Det här fatet fick vi av restaurang Bill & Bull i uppsala när vi gifte oss (vi hade bröllopet där). Då stod det ett blomsterarrangemang på, nu är det en ljusbricka som står på soffbordet.
Den här ljushållaren med döskallar fick vi av min bror i julklapp. Vi fick även en med granar, som vi ska ha till jul.
Och sen, min senaste lykta som ni redan sett. Jag funderar på att köpa gröna, rosa och gula också och hänga upp i nåt träd. Men vi får se.....
Det var några av mina favoriter! Vilka är dina?

3 kommentarer:

Lina på gården sa...

Jag ääääälskar retro!! Du har det så fint här... personligt! Kul att läsa om hur du och din man träffades...
Tack för gulliga ord hos mig. Känns kul att veta att inlägg önskas så mycket och att du kollar varje dag. Tack!! Det betyder mycket! =)
Ha en bra dag i det vackra vädret!!!
Kram Lina

Anonym sa...

Min favorit bland dina lyktor är hjärtat i fönstret :)
Många lyktor och ljusstakar har du, men det är ju som du skriver: jättemysigt!
Ha det så bra nu vännen, så hörs vi senare idag!
Kram, kram
Maria

Millan sa...

Jag älskar också lyktor,har ett träd som jag hänger lite ljuslyktor i.

mysig blogg kram Millan